Startsida

Presentation

Aktiviteter

Försäljning

Kontakt och
styrelse
Portalsida
Folkmusik i
Västerdalarna
 

© 2002
Malungs spelmanslag

                             
Presentation


Springleken går i virvlande fart i bystugan. Det är hett så att svetten lackar både på dansgolv och estrad. Sommarkvällen går mot natt. För Malungs spelmanslag är det julafton, årets höjdpunkt. Spelningen i Nedre Gärdsjö bystuga under Musik vid Siljan vill ingen missa. Gensvaret från en dansant publik är en härlig belöning för den långa vinterns många övningskvällar. Till bystugan kommer de som vill ta en svängom till en malungspolska eller den snabba springleken. Låtar som kanske spelades också för 150 eller 200 år sedan förmår fortfarande sätta fart på folk.
Spelmanslaget bär ju på ett arv - låtarna efter finnmarkens store musikant Lejsme Per Larsson, efter snickaren Lissmyr Erik Persson som sköt in hyvelbänken i ett hörn och spelade till dans i sin lilla stuga, efter Troskari Mats Olsson som var 102 år när han gick bort 1972. För att nämna några namn i skaran gamla malungsspelmän.
Att föra det musikaliska arvet vidare är ett skäl till lagets existens, även om man sällan talar så högtidligt om saken. För det fina i kråksången är ju att få träffas kring musik man gillar. Och ända sedan lagets mångårige ledare Sven Bohm (1914-2000) första gången samlade spelmännen till övning har det varit fritt fram för alla, oavsett förmåga, att hänga med.

Till sommaren 2005 är det 57 år sedan laget bildades. Första framträdandet skedde vid Hundholen, Malungs gammelgård, den 27 juni 1948. Då stod det färska malungslaget som värd för den dittills största spelmansstämman i Dalarna.
Vid premiären mönstrade laget femton mannar. De flesta av dem kom att verka i laget under lång tid. Nestor var Herman Strömberg, Lejsme Pers sonson, som bara några månader tidigare börjat spela igen efter många års uppehåll. Han hade lagt ner fiolen efter en bröllopsspelning då brodern och spelkamraten Erik lämnat honom med orden: "nu får du Herman spel´ själv, jag går ut ett slag". Sedan dess har ingen sett till Erik. I premiärlaget fanns fyra ungdomskamrater som redan i början av 30-talet format Maskapellet och som blev stöttepelare i laget till långt in på 80-talet: Åker Erland Jonsson, Göte Hultgren, Selim Bengtlars och Sven Bohm.
Pell Algot Eriksson och Wille Toors deltog på Hundholen 1948 och spelar ännu med laget då och då. Grop Olof Ericsson, Bengt Lisper, Täpp Anders Nilsson, Britt Johan Persson och Knut Bertil Wilhelmsson var andra trotjänare som deltog från start liksom bygdens musikdirektör Rudolf Sundqvist, Backa Erik Eriksson och Britt Einar Halvarsson. Under åren har mer än 100 personer varit medlemmar i laget kortare eller längre tid. Sigbritt Rickardsson var länge ensam dam i gänget men på senare år har andelen kvinnor ökat rejält.

Några höjdpunkter genom årtiondena kan vara värda att nämna.

- Det första decenniet var inspelningarna för Radiotjänst, som Sveriges Radio hette då, en stor sak. Knappt ett år efter bildandet var det premiär. I direktsändning via telefonledning från Kommunala Mellanskolans aula gick den 22 april 1949 nio västerdalslåtar ut till landets alla radiolyssnare. På hösten året därpå skedde den första skivinspelningen, också för Radiotjänst. Resultatet blev tre 78-varvare med totalt nio låtar, där Äppelbo gånglåt blev en riktig hit.

- På 1960-talet fick Malung sitt eget bygdespel, Rune Lindströms Den underbara pälsen, Skinnarspelet. Där har laget varit med sedan starten 1967. Så här långt har det blivit omkring 190 föreställningar.

- Den första egna LP-skivan, Malungs spelmanslag bjuder upp till dans, kom 1975 och blev inledningen till en delvis förändrad verksamhet. Genom gammeldansen hittade laget en ny publik och Mälarsalen i Stockholm blev under en period nästan en andra hemmaplan.

- Från Malung är det nära till Norge och musikaliskt finns många gemensamma drag med grannarna på andra sidan Kölen. Under 1980-talet odlades kontakterna västerut särskilt noga. Laget har samarbetat med Leik i Hamar och medverkade 1982 vid Norges stora folkmusikmönstring, Landskappleiken som då ordnades i Hamar. Mötena med spelmanslaget i vänorten Voss på Vestlandet har också varit betydelsefulla.

- Femtioårsfirandet 1998 blev en av 90-talets höjdpunkter. Spelledaren Kalle Almlöf lotsade då - med stort tålamod och aldrig sinande entusiasm - laget till en jubileums-CD som helt ägnades åt dansmusik. Det är "Malungs spelmanslag 50 år" utgiven på Giga (GCD-41).

Och fortfarande är det julafton första lördagen i juli för Malungs-spemännen - bystugekväll med gammeldans i Nedre Gärdsjö då stråkdragen får en alldeles särskild glöd och laget till slut tackar för sig med signaturmelodin, Selim Bengtlars ståtliga vals På fäbodvallen.

Hans Bohm